قبل از راهاندازی صنعت خودروسازی ایران در سالهای دهه 40، پرفروشترین خودرو های کشور، محصولات شرکتهای خارجی بودند. اما از دهه 40 خصوصاً بعد از سال 1346، همزمان با تولید خودروی پیکان در کارخانه ایران ناسیونال، محصولات داخلی بهتدریج در صدر پرفروشترین خودرو ها قرار گرفتند و این اتفاق تا به امروز نیز ادامه پیدا کرده است و شرکتهایی مانند ایرانخودرو و سایپا هنوز هم در صدر پرفروشترین خودرو های ایرانی هستند. جالب است بدانید حتی در منطقه خاورمیانه نیز محصولات این دو شرکت در صدر پرفروشترین خودرو ها هستند. در ادامه به بررسی پرفروشترین خودرو های ایرانی میپردازیم.
پژو 405
پژو 405 بعد از خودروی پیکان، قدیمیترین خودروی ساخت داخل بهحساب میآید که حدود 3 دهه روی خط تولید قرار داشت. این خودرو اولینبار در سال 1372 با استفاده از موتورهای 1.6 لیتری و 2.0 لیتری وارد بازار شد. در سال 81 با نصب موتور 1.8 لیتری XU7 قدرت پژو 405 افزایش قابلتوجهی داشت. این ماشین در دو نوع تک سوز و دوگانهسوز به فروش میرسید که در مدل دوگانهسوز، به دلیل وجود کپسول گاز (باک) CNG در صندوقعقب، از فضای کمتری نسبت به نمونه بنزینی برخوردار است. آخرین تیپ این خودروی سدان پژو 405 SLX بود که از لحاظ ظاهری با نمونه GLX متفاوت است و از موتور TU5 پژو 206 نیز استفاده میکند.
پژو پارس
پژو پارس، در ابتدای تولید خود با نام پرشیا شناخته میشد و اولینبار در سال 1379 وارد بازار شد. این خودرو از پژو 406 الهام گرفته و ظاهری شبیه به خودروی 405 اما با چهرهای جدیدتر است. این خودرو در چهار مدل:LX، اتوماتیک، ساده و دوگانهسوز در بازار عرضه و خریدوفروش میشود. پژو پارس از همان موتور 1.8 لیتری پژو 405 GLX استفاده میکند. اما در سال 1390 پارس LX با موتور TU5 و همچنین امکانات بسیار بیشتری وارد بازار شد. در سال 1401 موتور این خودرو نیز جای خود را به پیشرانه XU7P داد.
پژو 206
پژو 206 یکی از محبوبترین و پرفروشترین خودروها در بازار ایران و بازار جهانی است. خیابانهای کشور برای اولینبار در سال 1380 از این هاچبک فرانسوی استقبال کردند. زمان تولید این خودرو و عرضه آن در بازار ایران فاصله بسیار کمی را با هم دارند و به همین دلیل این خودرو در زمان عرضه در ایران جز خودرو های مدرن بهحساب میآمد. پژو 206 در 6 تیپ مختلف تولید میشد که هرکدام آپشن، گیربکس و پیشرانههای متفاوتی از هم داشتند. در حال حاضر تنها 2 تیپ از این خودرو یعنی تیپ 2 و تیپ 5 روی خط تولید باقیماندهاند و تولید مابقی آنها متوقف شده است. اما شرکت ایرانخودرو، جدیدترین مدل این خودرو را با نام 206 تیپ 3 پانوراما معرفی کرده است.
پژو 207
پژو 207 در واقع یک فیس لیفت از خودروی پژو 206 است؛ اما از امکانات بیشتری برخوردار است. پژو 207 در مدت کمی که در بازار خودرو ایران حاضر است تبدیل به یکی از پرفروشترین خودروهای ایرانی شده است. این خودرو در سال 1395 برای اولینبار وارد بازار شد و نمونه جدید آن که به سقف پانوراما بود نیز در سال 1399 وارد بازار شد. تفاوتهای این خودرو با پژو 206 در چرخ جلو، آیینهها و جلوپنجره آن است و همچنین این خودرو به یک نمایشگر لمسی در بالای داشبورد نیز مجهز شده است.
تیبا
اولین خودروی ملی و انحصاری شرکت سایپا، تیبا است. این خودرو در سال 1388 معرفی شد. تیبا بر روی پلتفرم X200 ساخته شده و به گفته مدیران و متخصصان شرکت سایپا، نسبت به خودروی پراید از ایمنی بیشتری برخوردار است. همچنین ظاهر تیبا بسیار زیباتر و بهتر از پراید است و موتور قویتری با 87 اسب بخار دارد.
مدل دیگری از تیبا که تیبا 2 نام دارد از نوع هاچبک این خودرو است که در سال 1392 برای اولینبار عرضه شد. این خودرو نیز جز محصولات شرکت سایپا است که بر اساس پلتفرم X200 ساخته شده است و با خودرو های دیگر این شرکت مانند: تیبا صندوقدار، ساینا و کوییک مشخصات فنی یکسانی دارد.
دنا پلاس
در سال 1396 و دو سال بعد از عرضه خودروی دنا، مدل جدیدتری به نام دنا پلاس معرفی شد. این خودرو نسخه اسپرت دنا بهحساب میآید و تنها تفاوتی که با نسخه اصلی دارد، اضافهشدن توربو به پیشرانه و همچنین تغییراتی در طراحی است. این خودرو یک سال بعد از معرفی یعنی در سال 1397 وارد بازار شد. دنا پلاس در ابتدای معرفی خود، امکانات متنوعی داشت؛ ولی در ال 1397 امکاناتی مانند سانروف، کیسه هوا جانبی و نویگیشن از لیست امکانات این خودرو حذف شدند.
رنو تندر
در سال 1390 در ابتدا خودروی L90 معرفی شد؛ ولی بعداً نام خود را به رنو تندر تغییر داد و از سال 1386 وارد چرخه تولید ایرانخودرو شد. مدل اولیه این خودرو با کد E0 شناخته میشد که نواقصی داشت. اما بعدها با رفع نواقص این خودرو در مدلهای E1 و E2 نیز تولید شد. در حال حاضر تنها مدل تندر 90 E2 در بازار موجود است. این خودرو همانند پارس تندر از جعبهدنده JHQ استفاده میکند. خودروی پارس تندر، بهوسیله شرکت پارسخودرو تولید میشود و تنها تفاوت آن با تندر 90 شکل ظاهری آن است. خودروی پارس تندر نیز در سال 1391 وارد بازار ایران شده و از اواسط دهه 90 به جعبهدنده مالتی مدیا JHQ مجهز شد.
ساینا
ساینا نیز مانند تیبا یکی دیگر از خانواده X200 شرکت سایپا بهحساب میآید و در اواسط دهه 90 بهعنوان فیس لیفت تیبا به بازار عرضه شد. ساینا هم مانند تیبا و تیبا 2 از موتور M15 با 78 اسب بخار استفاده میکند. این خودرو، بعد از خودروی تیبا، دومین صندوقدار ارزان در بازار خودروهای ایران است. از سدان جمعوجور سایپا، مدلهای مختلفی در بازار خودروی ایران وجود دارد که تفاوت آنها فقط در ظاهر و آپشنهای آنهاست اما از پیشرانه و گیربکسهای یکسانی استفاده میکنند.
سمند LX
یکی دیگر از تیپهای خودروی ملی، سمند LX است که در سال 1383 باهدف رفع کاستیها و نواقص نمونههای قبلی، همزمان با تیپ SE به بازار خودروی ایران وارد شد. مدل دوگانهسوز این خودرو در سال 1388 معرفی شد و بعد از دو سال موتور جدید و بنزینی EF7 روی این خودرو قرار گرفت. این خودرو جادارترین خودروی تولید داخل است، اما متأسفانه از آپشنهای کمی برخوردار است. یک مدل نیز از سمند LX وجود دارد که از موتور XU7 استفاده میکند که نسبت به موتور EF7 قدرت کمتر و مصرف سوخت بیشتری دارد.
کوییک
کوییک در کنار خودروهای تیبا 2 و پراید 111، یکی دیگر از هاچبک های جمع و جوری است که شرکت سایپا تولید کرده است. هرچند به طور رسمی اعلام نشده است؛ اما بررسیها نشان میدهد که این خودرو نمونه هاچبک ساینا است. از نظر ظاهری شباهتهایی با تیبا 2 دارد و از نظر فنی نیز شباهتهایی زیادی به این هاچبک دارد. اما عواملی مانند ارتفاع بیشتر، روف ریل و زههای پلاستیکی که در این خودرو بهکاررفتهاند ظاهر اسپرتتری به این خودرو دادهاند. شرکت سایپا از این هاچبک کوچک نسخههای متنوعی را وارد بازار کرده که تنها دز لحاظ ظاهری و آپشنها با هم تفاوتهایی دارند.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم 10 نمونه از پرفروشترین خودرو های ایرانی را برای شما معرفی کنیم. درصورتیکه شما قصد خرید یکی از این خودرو ها را دارید میتوانید باتوجهبه بودجه و نوع استفادهای که از خودروی موردنظرتان دارید از بین لیست بالا یک خودرو را انتخاب کرده و از رانندگی با آن لذت ببرید.